Google Nest, bouw jouw 'connected home'

12 december 2019

Producten

Je TV of lampen hoef je voortaan niet meer handmatig aan te zetten. Dankzij de slimme assistenten van Google, Alexa en Siri heb je alleen nog je stem nodig. Met als gevolg dat je apparaten letterlijk braaf doen wat je zegt. Benieuwd hoe dit werkt en wat je ermee kunt? Ik vertel het je graag. 🤓

Wat is spraakbesturing?

Spraakbesturing of voice control is een handige functie waarmee je jouw apparaten op stemcommando kunt bedienen. Het is onderdeel van een softwareprogramma dat is ingebouwd in een slimme speaker. Bekende voorbeelden van zulke speakers zijn de Google Home Mini en Google Nest Hub. De Google Home Mini is geschikt wanneer je alleen gebruik wilt maken van een assistent voor praktische zaken. De Google Nest Hub is een smart speaker met scherm, wat bijvoorbeeld handig kan zijn als je een Nest Cam Outdoor in de voortuin hebt hangen.

Slimme Assistent

Op basis van stemcommando’s (“Hey Google…”) stuur je jouw apparaten via de slimme speaker opdrachten met je stem. Vandaar dat de speakers met stembediening ook wel ‘slimme (spraak)assistenten’ of ‘voice assistants’ worden genoemd. Dankzij die trouwe assistenten hoef je niet meer van de bank af te komen om je thermostaat hoger te zetten bijvoorbeeld. Kortom, ze maken je leven nét wat makkelijker.

De drie populairste voice assistants van dit moment zijn Google Assistant, Amazon Alexa en Siri. Ter verduidelijking, ‘Google Assistant’ gaat over de stembediening software, ‘Google Nest’ over de speaker. Volg je het nog? 😉 Amazon Alexa is in ons land minder bekend. De reden daarvoor is dat deze slimme assistent nog geen Nederlands spreekt. In landen als de Verenigde Staten en Engeland is Amazon Alexa juist heel populair. Qua werking is de assistent vergelijkbaar met de Google Assistant.

Wat kun je allemaal met spraakbesturing?

Ter inspiratie heb ik een paar voorbeelden voor je:

  • Geef je LSC Smart Lampen (gewoon van de Action 😄) met je stem de opdracht om aan te springen. "Hey Google, doe de lampen aan", bijvoorbeeld.
  • Wil je alleen de lichten in je slaapkamer aan hebben? Maak dan in de Google Home app een aparte kamer met de apparaten die je ‘slaapkamer’ noemt. Zeg vervolgens de magische woorden “Hey Google, doe de lichten aan in de slaapkamer” en je slimme assistent doet de rest.
  • Ook de Chromecast, een slimme streamer, kun je verbinden met je voice assistant. Met de woorden “Hey Google, zet de TV aan” doet je televisie precies wat je hem opdraagt. Ook als je geen Smart TV hebt!
  • Heb je een Nest Cam Outdoor en de Google Nest Hub in huis, dan kun je met je stem aan het scherm vragen om jouw tuin (of waar de camera ook hangt) te laten zien. Een fijne manier om de boel in de gaten te houden, al zeg ik het zelf.
De Google Nest Hub
Google Routines

Je loopt je slaapkamer in waarna direct de lampen uitgaan en je wekker wordt gezet. Met de Routines in Google Assistent wordt het leven nóg makkelijker. Bijvoorbeeld als je op weg bent naar je werk, dat de slimme thermostaat een paar graden lager gaat en dat het mediavolume aangepast wordt. Ook bij het begin van de dag kun je de telefoon van de stille stand halen, informatie laten horen voor het woon-werkverkeer en bijvoorbeeld het nieuws oplezen. De mogelijkheden zijn vrij eindeloos. Je kunt routines maken op basis van gebeurtenis, tijd, moment van de dag en locatie.

Een functie met veel voordelen

Ik kan er kort over zijn. Voice control is je redder in nood als je geen zin hebt om van de bank af te komen of je telefoon even niet in de buurt ligt. Zo wordt je leven nét iets comfortabeler. Nieuwsgierig geworden naar de slimme apparaten die je met je stem kunt bedienen? Neem dan gerust hier een kijkje, advies of hulp nodig? Stel mij een vraag via het contactformulier. Veel plezier!

Bedankt voor het lezen!

Hallo, ik ben

Jesse van Gorp

Freelancer

Manager bij FRAPIO.nl

Voorzitter Embrace Pink

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

🤓 beschikbaar in 🇳🇱 🇬🇧 | 💻 Freelancer Coaching & Start-ups | 🍻 Bartender | 🥂 Culinair levensgenieter | 🍃 Natuurliefhebber | 🌎 Wereldnieuws & Politiek | ☕ 🍹 🍺